DLO

Start hier!

Laatst gewijzigd op

Dit artikel dient als startpunt voor het hoofdstuk Ondersteuning proces inschrijven op vakken in Brightspace. We zouden het heel erg waarderen als een ieder tenminste deze pagina goed doorneemt. Heel erg bedankt!

 
Navigeer snel naar:


Welke artikelen kan ik raadplegen?


Pijldata voor studenten m.b.t. inschrijvingen naar Brightspace

  • In de week van de inschrijfpiek op dinsdag vanaf 13:00 schrijven reguliere BA studenten zich in via het Studentenportaal (uSis selfservice en inschrijvingen in de app staan dicht voor alle studenten). 
    • Studenten worden vanaf dit moment in de Brightspace courses ingeschreven. Gedurende de inschrijfpiek is dit NIET near real time, vanwege de berichten queue. 
  • In de week van de inschrijfpiek op woensdag vanaf 13:00 schrijven reguliere MA studenten zich in via het Studentenportaal (uSis selfservice en inschrijvingen in de app staan dicht voor alle studenten). 
    • Studenten worden vanaf dit moment in de Brightspace courses ingeschreven. Gedurende de inschrijfpiek is dit NIET near real time, vanwege de berichten queue. 
  • In de week van de inschrijfpiek op donderdag kunnen alle studenten zich via Studentenportaal, uSis, App inschrijven op vakken 
    • Inschrijvingen naar Brightspace komen near real time over (tenzij berichten queue vanwege bulk inschrijvingen door onderwijsadministraties).
  • Vanaf 15 augustus gaan de S1 vakken automatisch open in Brightspace.  

Tips & adviezen

  • Werk binnen de faculteit nauw met elkaar samen. Je heb tenminste een FFB'er uSis en een LMS Coordinator nodig. FFB'ers zijn de experts over uSis en de LMS Coordinator weet alles over Brightspace. Deel kennis met elkaar uit en raadpleeg elkaar bij vragen!
  • Reserveer in de week vóór de inschrijfpiek een dag/dagdeel voor het doorvoeren van correcties in uSis, het maken van bulk enrollment bestanden voor docent enrollments etc. 
  • Houdt er rekening mee dat wanneer je cursusmutaties in uSis toepast NADAT je het vak al naar Brightspace hebt doorgezet, dat je bij verwijdering van deelactiviteiten / secties oid, het ook moet laten verwijderen in Brightspace. 
  • Streef ernaar om in de week vóór de inschrijfpiek alles in orde te hebben in Brightspace:
    • Alle benodigde vakken zijn aangemaakt;
    • Alle benodigde secties zijn aangemaakt;
    • Alle docenten/werknemers zijn ingeschreven in de betreffende Brightspace course. 
    • Alle benodigde course copy's zijn aangevraagd. 
  • Probeer in de week van de inschrijfpiek zoveel mogelijk te vermijden om nieuwe courses/secties aan te maken. Deze courses komen namelijk niet mee in de controles van FB LMS. 
  • Houdt de lijnen niet bezet gedurende de inschrijfpiek: grote verwerkingen (zoals vegen) heeft impact op de doorlooptijd van de inschrijfketen. Hoe meer berichten er over de lijn gaan, hoe langer het duurt voordat alles is verwerkt.

Wat gaat FB SOZ dit jaar voor de faculteiten doen?

Naast dat FB uSis Volg & FB Onderwijslogstiek het berichtenverkeer, de queus en de systemen monitoren gedurende de inschrijfpiek, voert FB LMS ook een aantal preventieve acties en controles uit. 

Controles én acties gedurende de voorbereidingen

  • FB LMS stuurt op 4 december, 11 december én 18 december een lijst met vakken en ingeschreven docenten naar de faculteiten;
  • FB LMS verwijdert op 4 december en 11 december preventief dubbel aangemaakte courses, om inschrijfproblemen gedurende de piek te voorkomen
    • LET OP: Op andere dagen/momenten verantwoordelijkheid van de faculteit om verzoeken in te dienen ter verwijdering.

Controles én acties gedurende de inschrijfpiek

  • FB LMS controleert het verschil in inschrijvingen tussen uSis vakken en Brightspace vakken. Uitkomst wordt gecommuniceerd naar de faculteiten
    • Op 12 december in de middag OF 13 december in de ochtend, nadat de queue van bachelor inschrijvingen leeg is;
    • Op 13 december in de middag OF 14 december in de ochtend, nadat de queue van master inschrijvingen leeg is;
  • FB LMS gaat in bulk vegen na de discrepantie check indien noodzakelijk voor de courses waar de inschrijvingen niet overeenkomen.

FAQ

Support

Q: Waar moet ik zijn met vragen over de inrichting in uSis/Brightspace of problemen die ik ervaar gedurende of na de inschrijfpiek?
A: We hebben de documentatie zo opgebouwd dat je vragen procesgericht worden beantwoord. Loop je volledig vast, dan vertelt het betreffende artikel je waar je moet zijn!

Q: Ik ben een LMS Coordinator en ik heb vragen over uSis, waar kan ik terecht?
A: Graag het verzoek om eerst contact op te nemen met je facultair functioneel beheerder uSis! Komen jullie er samen niet uit? Raadpleeg dan de documentatie om te bepalen waar je terecht kunt met vragen voor het specifieke onderwerp. Heb je een algemene vraag over uSis, wat verder niet over het proces inschrijven op vakken voor Brightspace gaat? Kun je altijd contact opnemen met FB uSis Volg. 

Q: Ik ben een FFB'er en ik heb vragen over Brightspace, waar kan ik terecht?
A: Graag het verzoek om eerst contact op te nemen met de LMS Coordinator van jouw faculteit! Komen jullie er samen niet uit? Raadpleeg dan de documentatie om te bepalen waar je terecht kunt met vragen over het specfieke onderwerp. Heb je een algemene vraag over Brightspace, wat verder niet over het proces inschrijven op vakken voor Brightspace gaat? Kun je altijd contact opnemen met FB LMS

Controles én acties gedurende de voorbereidingen

Q: Kunnen jullie op andere dagen dan de door FB genoemde dagen ook lijsten van Brightspace courses aanleveren?
A: Nee. De org unit data (nieuw aangemaakte courses/sections) in Brightspace ververst slechts 1x per week op zondag. 


Q: Is het kwalijk dat een course/sectie dubbel in Brightspace staat?
A: Ja en nee. Het voorkomt ruis en verwarring wanneer er 2 courses zijn met dezelfde code. Studenten worden bijvoorbeeld in course A ingeschreven, en docenten in course B. Dat is irritant, zeker als je er te laat achterkomt. 


Q: Moet ik dan niet z.s.m. een verzoek tot verwijdering indienen?
A: Weet dat FB LMS dubbelingen sowieso  preventief gaat verwijderen. De keuze is natuurlijk geheel aan jezelf, maar het is in de voorbereiding niet direct nodig. Na de inschrijfpiek staakt FB LMS de controles en daarmee de preventieve verwijderingen, en is de facultaire inrichting & correctheid van gegevens in Brightspace weer geheel de verantwoordelijkheid van de LMS Coordinator. 


Q: Hoezo worden courses / secties dubbel aangemaakt in Brightspace?
A: Goede vraag! Het gebeurt soms, veelal na een actie via Excel2CI. Het heeft met de timing van het berichtentriggers vanuit uSis te maken. SaNS EC is hiervan op de hoogte en we hopen dat ze dit probleem voorgoed kunnen verhelpen. Dit zal helaas niet vóór de aankomende inschrijfpiek zijn. 

Controles én acties gedurende de inschrijfpiek

Q: Waarom wordt de discrepantiecheck van de bachelorinschrijvingen mogelijk pas in de ochtend van 14 december uitgevoerd?
A: We gaan de check pas in de ochtend doen, indien de inschrijfpiek op 13 december te lang voortduurt, en de queue niet voor 18:00 leeg is. Indien dit het geval is, wordt de controle op woensdagochtend vóór 09:00 gedaan. 


Q: Waarom gaan jullie in bulk vegen tijdens de inschrijfpiek, dat was toch niet de bedoeling?
A: We gaan enkel vegen wanneer inschrijvingen van vakken die juist zijn ingericht, niet overeenkomen. Dit doen we buiten de uren dat de studenten zichzelf inschrijven. Zo borgen we dat jullie worden ontlast, maar ook dat het berichtenverkeer gedurende de inschrijfpiek kan doorlopen. 

Previous Artikel Controlequeries tbv inrichting vakken in uSIS
Next Artikel Tijdlijn inschrijfpiek