DLO

Advies Manually Created Courses

Laatst gewijzigd op

Inleiding

Het merendeel van de course offerings die in Brightspace zijn opgenomen zijn onderdeel van het curriculum van de opleidingen. De bron voor deze course offerings is dan ook uSis waar dit curriculum is vastgelegd.
Er zijn echter ook diverse vragen voor het aanmaken van cursusomgevingen in Brightspace voor vakken die geen onderdeel van een curriculum uitmaken. Brightspace is daar soms geschikt voor en soms ook niet. In dit advies staan deze zgn. Non-courses centraal en wordt duidelijkheid geboden over wel of niet aanmaken van courses naar Brightspace.

In dit advies is getracht om vooral ook algemene uitgangspunten te hanteren.

Een aantal korte noten vooraf:


  1. Het gebruik van MS Teams is enorm toegenomen. M.n. voor samenwerkomgevingen (die voorheen vaak in Blackboard waren opgenomen) is MS Teams als hét alternatief gepositioneerd.
  2. Non-courses zijn in feite afwijkingen op de gebruikelijke afspraken. Dat betekent dat aanvullende spelregels nodig zijn om deze specifieke groep cursussen te beheren. Deze hebben te maken met het aanvragen, inschrijven van cursisten en het beëindigen en verwijderen van de cursus.
    1. Non-courses mogen alleen worden aangevraagd door LMS/ICTO coördinatoren van de faculteit.
    2. Een interne check wordt verwacht van de facultaire LMS/ICTO coördinatoren om te controleren of de aanvragen voldoen aan de hieronder beschreven richtlijnen.
    3. Het beheer, inclusief het zorgdragen voor tijdige verwijdering, van de non-courses valt onder de betreffende faculteit. Inschrijvingen van gebruikers kunnen in bulk worden aangevraagd bij FB SOZ of er wordt gebruik gemaakt van de self-enrollment-tool Discover.
    4. Het dringende advies is om aan elke course altijd een einddatum mee te geven en de course inactive te maken. FB SOZ zal jaarlijks een query draaien op courses zonder einddatum en zal deze aan de betreffende faculteiten voorleggen met de vraag wat er met de courses moet gebeuren. De cursusomgeving a) kan in de huidige vorm blijven bestaan, b) moet een nieuwe versie voor het nieuwe college/academisch jaar krijgen, of c) moet verwijderd worden.
    5. Alleen gebruikers met ULCN inloggegevens kunnen worden toegevoegd.

Algemene uitgangspunten

In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat het hoofdcriterium om een cursus in Brightspace op te nemen is of de informatie/leermaterialen in de  cursus wordt aangeboden voor het geven van onderwijs.  

Er dient wel rekening mee te worden gehouden dat Brightspace volledig is ingericht en opgezet voor regulier onderwijs. Dus voor bachelor en master studenten en hun docenten. De wijze waarop studenten en docenten inloggen via ULCN is ook hierop gebaseerd. Dit vertaalt zich in Brightspace in zaken als de landingspagina, inrichting van courses, de navigatiebalk en beschikbare tools. Het beschikbaar stellen van Brightspace voor andere doelgroepen is daarom niet altijd een goed idee.

Goed om te weten

Wat het beschikbaar stellen lastig maakt zijn de volgende zaken:

  • Gebruikers kunnen zich niet zelf inschrijven voor cursussen, dit moet handmatig in Brightspace door secretariaten plaatsvinden die hiertoe (nu) geen rechten hebben.
  • De landingspagina, inrichting van courses, de navigatiebalk en beschikbare tools zijn vastgesteld. Het is te complex daar een tweede inrichting voor bijvoorbeeld professional education of eigen HR cursussen in te zetten. De bestaande inrichting is daarmee een gegeven voor deze cursussen. Er is ook geen beheercapaciteit beschikbaar voor dergelijke uitzonderingen.
  • Een definitieve oplossing zou een aparte Brightspace omgeving zijn voor deze cursussen. Dan is dat ook een complete omgeving die geschikt gemaakt is voor deze doelgroep(en). Daarmee wordt ook uitgesloten dat studenten onbedoeld/ onterecht in dergelijke cursussen terecht komen. Met een aparte omgeving is tevens een systeem gecreëerd wat kan worden ingezet voor bijvoorbeeld post academisch onderwijs, externe cursussen of mogelijk ook promovendi. Dit is echter een project op zich.

Onderstaande principe uitspraken verbijzonderen dit nog verder:

Principe uitspraken

Principe-uitspraak Consequenties
Per opleiding  is het toegestaan een algemene non-course aan te maken Opleidingspagina’s zijn altijd toegestaan in Brightspace. De meeste opleidingsspecifieke informatie die niet elders geplaatst kan/moet worden kan hier worden opgenomen. Het verdient ook de voorkeur dat te doen. Het is expliciet niet wenselijk dat daarnaast nog andere informatieve website-achtige courses worden aangemaakt.
Onderwijs aan docenten en PhD’s hoort wel thuis in Brightspace
  • Instructors/docenten kunnen daarmee ook een rol als student in Brightspace (cursussen) hebben.
  • Niet in uSis, maar via selfenrollment (zijn vaak kleinere volumes) of eventueel bulkenrollment in Brightspace.
  • De administratie is belegd bij de eenheid die het onderwijs geeft.
Onderwerpen met een sterke verwevenheid met het onderwijs zoals: scriptie, arbeidsmarkt oriëntatie, leerlijn horen, waar het onderwijsmateriaal betreft, thuis in Brightspace. Bij voorkeur in de opleidings non-course.
  • Een afstudeer course per opleiding (opleidingen bepalen zelf hoe ze dat inrichten).
  • Arbeidsmarkt oriëntatie en leerlijnen lopen over de jaren heen, dit moet ondersteund kunnen worden in Brightspace.
  • Facultaire richtlijnen zijn leidend (bijvoorbeeld als beleid is dat scriptie inlevercursus loopt via uSis inschrijvingen).
Studievaardigheden cursussen (ePopcorner, bibliotheekvaardigheden etc.) of modules horen thuis in Brightspace
Studievaardigheden kunnen via een course offering worden aangeboden en daarop studenten in (laten) schrijven, eventueel via uSis.
Als studievaardigheden door ‘derden’ worden ontwikkeld, worden ze vaak geïntegreerd of overgenomen in andere courses. Het is toegestaan om een ‘moedercursus’ aan te maken waarvandaan de data/inhoud gekopieerd worden in de 'normale' cursusomgevingen.NB Op termijn moeten deze ‘moedercursussen’ worden opgenomen in de LOR. Maar hiervoor moet eerst een andere oplossing voor auteursrechten gevonden worden.
Brightspace is niet bedoeld om online documenten uit te wisselen,te bewaren en/of te archiveren.
Met MS Teams zijn hier goede alternatieven voorhanden.

Analyse op detailniveau

De detailanalyses, die zijn gebaseerd op de door de faculteiten aangeleverde lijsten met uitzonderingscourses in Blackboard aangevuld met nieuwe vragen (zoals tutoraten), zijn opgenomen in de navolgende drie tabellen. Als eerste die ‘non-onderwijs’ courses waarvoor het, gezien de uitgangspunten, toegestaan is om ze op te nemen in Brightspace.  Daarna de non-courses die onder voorwaarden zijn toegestaan en ls laatste een lijst met voorbeelden die niet in Brightspae thuishoren. Alternatieven worden daarbij in de meeste gevallen aangegeven.

“JA”, non-courses toegestaan in Brightspace

Soort non-course
Functie
geadviseerde oplossing
Cohortcursus
Informatie/communicatie studenten
Opleidingscourse
Testcursussen
Testwerkzaamheden LMS
Facultaire sandbox 10x
Opleidingspagina voor gecombineerde studies (FWN)
Informatie; documentatie uitwisseling
Opleidingscourse
Templates Leiden Course Model
Cursusstructuren
Facultaire master course, 1x Engels, 1x Nederlands.
Studievaardigheden (vb. ePopcorner FSW)
Informatie; documentatie uitwisseling
Course offering in Brightspace waaruit je eenvoudig content kunt kopiëren en aanbieden in nieuwe course offerings aan studenten waarvoor je het inricht.
Leerlijnen
Informatie; documentatie uitwisseling
Course offering in Brightspace waaruit je eenvoudig content kunt kopiëren naar diverse course offerings voor studenten waarvoor je het inricht.
Tijdelijk gedogen, volgen op langere termijn over courses heen, is niet overeenkomstig gebruiksmogelijkheden Brightspace. Hiervoor is een portfolio oplossing nodig.
HOVO cursussen Betaald onderwijs
Vanwege betalingsvereiste is het niet mogelijk registratie van deze cursussen in uSis te laten plaatsvinden. Aparte non-course in Brightspace.
Een ULCN (gast)account is vereist.
Cursussen Academisch Talencentrum
Betaald talenonderwijs
Vanwege betalingsvereiste is het niet mogelijk registratie van deze cursussen in uSis te laten plaatsvinden. Aparte non-course in Brightspace.
Een ULCN (gast)account is vereist.
Professioneel onderwijs
Betaald onderwijs voor professionals
Vanwege betalingsvereiste is het niet mogelijk registratie van deze cursussen in uSis te laten plaatsvinden. Aparte non-course in Brightspace.
Een ULCN (gast)account is vereist.

“JA”, non-courses toegestaan in Brightspace onder voorwaarden

Soort non-course
Functie
Voorwaarde / geadviseerde oplossing
Stage-, opleidings-, carrière informatie, loopbaanoriëntatie
Informatie
Opnemen in opleidingscourse. Indien studenten opdrachten/verslagen moeten inleveren mag dit wel een eigen non-course zijn.
Lezingenreeks, seminars, events, extra curriculaire activiteiten, colloquia voor geregistreerde studenten
Informatie/communicatie/
Aanvullend lesmateriaal.
Indien niet mogelijk op Universitaire Website, SharePoint, SURF drive, MS Teams en alleen wanneer de doelgroep bestaat uit geregistreerde studenten.
Scriptiecursus
Scriptiebegeleiding , inleverpunt, plagiaatcheck.
In principe gekoppeld via uSis. Indien niet mogelijk, dan mag dit als non-course in Brightspace.
Vakinhoudelijke ‘moedercourse’
Het delen van vakinhoudelijke modules over meerdere courses/opleidingen
Anders dan de master courses met structuur, worden deze courses gebruikt om inhoud te kunnen gebruiken in meerdere courses en zijn daarom toegestaan als non-course.
Verplichte Matching, Selectie & Plaatsing
Onderwijs en toetsafname van pre-registered studenten
Onder beheer en support van CFI/project Verplichte Matching. Alleen in directe afstemming met FB SOZ LMS en wanneer gebruikers over ULCN beschikken.
Veiligheidsinstructies
Vast onderdeel van cursussen
Vast onderdeel van betreffende Brightspace-cursussen of Opleidingscourse. Indien assignments/quizzes moeten worden afgenomen, dan wel toegestaan als non-course.

“Nee”, non-courses niet toegestaan in Brightspace

Soort non-course
Functie
geadviseerde oplossing
Vakevaluaties
Verzameling vak evaluaties
Als onderdeel van Brightspace-cursus, dus in de betreffende cursus zelf. Anders opnemen op opleidingspagina.
Voorbeelden innovatief onderwijs (flipped classroom, blended learning, innovatieprojecten)
Testomgeving; best practices
Facultaire sandbox 10x
PhD/promovendi
Plagiaatcheck; documentatie uitwisseling
Plagiaatcheck -> iThenticate
Documentatie uitwisseling -> OneDrive/SharePoint/MS Teams
(Indien onderwijscourse medewerkers: Brightspace)
Visitatiecommissie
Visitatiewerkzaamheden in LMS; documentatie uitwisseling
Gast procedure en speciale observer rol in LMS
documentatie uitwisseling/voorbereiding -> OneDrive/SharePoint/MS Teams
Ethiekcommissie
Documentatie uitwisseling
Documentatie uitwisseling -> SharePoint/ MS Teams
documentatie en proces op universitaire website ( indien gevoelig achter slot)
Examencommissie, opleidingscommissie, faculteitsbestuur
Informatie, documentatie uitwisseling
Voor documentatie uitwisseling: OneDrive/SharePoint/MS Teams. Voor informatieverstrekking: via Opleidingscursus.
Algemene afdelingsomgeving
Informatie, documentatie uitwisseling
> OneDrive/SharePoint/MS Teams
Studievereniging/studenten-vertegenwoordiging
Informatie; documentatie uitwisseling
Gaat niet om onderwijs. MS Teams.
Onderwijsadministratie/
opleidingsbureau
Informatie; documentatie uitwisseling
> OneDrive/SharePoint/MS Teams. Informatie via website.
Instructiepagina’s Qualtrics, Kaltura, Blackboard etc.
Informatie; documentatie uitwisseling
- Alleen te gebruiken i.c.m. Brightspace -> Screensteps
- Rest -> Universitaire Website, Teaching Support website, SharePoint voor gebruikersgroep, eigen oplossing. Systeemeigenaar applicatie verantwoordelijk
BKO
Informatie; documentatie uitwisseling; onderwijs
Cursus in Brightspace als het gaat om het ‘leren’ van de docenten. Overige zaken  buiten Brightspace, zoals MS-Teams of website.
Platform voor alumni
Informatie; documentatie uitwisseling
Geen alternatief. Alumni hebben geen toegang tot Brightspace.
Studieadvies en studentenbegeleiding
Informatie; documentatie uitwisseling

Website en email.

Op opleidingspagina's Brightspace informatie opnemen voor studenten. Er is behoefte om specifieke informatie achter een slot te zetten.
Internationale studenten
Informatie; documentatie uitwisseling
Universitaire website SOZ, facultaire website. Er is behoefte om specifieke informatie achter een slot te zetten.
Study abroad
Informatie; documentatie uitwisseling
Universitaire website SOZ, uSis (vanaf zomer 2021), facultaire website. Er is behoefte om specifieke informatie achter een slot te zetten.
Diverse projecten(o.a. Arbeidsmarktvoorbereiding, Onderwijsvisie, Diversiteit)
Projectinformatie uitwisselen
> OneDrive/SharePoint/MS Teams. Informatie via website.
Internationaal Crisismanagement
Informatie; documentatie uitwisseling
MS Teams, uSis
Evenementen niet voor studenten. (medewerkers en externen)
Informatie delen, aanmelding.
MS Teams, eigen website, registratieformulieren, blogs.

Bovenstaande richtlijnen zijn op verzoek van de stuurgroep Brightspace opgesteld. De informatie in deze versie dateert van maart 2021.

Previous Artikel Choose your manually created course
Next Artikel Sandboxes