DLO

Individuele studenten langer toegang verlenen tot een course

Laatst gewijzigd op

Dit artikel legt uit hoe je individuele studenten langer toegang kan verlenen tot gesloten courses en wat de impact daarvan is.

Context

De "Student Observer" is een rol bedoeld om studenten (langer) toegang te geven tot course content, lees: onderwijsmateriaal, zonder participatie rechten. Student Observers hebben de permissie in Brightspace om Past Courses in te zien. Door deze permissie is het mogelijk om courses wel te sluiten en alleen voor die specifieke studenten open te houden.

Concreet houdt dit in dat de course met een end date niet meer toegankelijk is voor de studenten met de role student. Individuele studenten kunnen indien nodig na het verlopen v.d. enddate nog de course content bekijken door ze Student Observer te maken. Dit kan nodig zijn ten behoeve van een 3e herkansing / mondeling of andere redenen.

De oplossing beschreven in dit artikel is dus niet geschikt voor studenten die na het sluiten van de course nog een scriptie o.i.d. moeten inleveren.

Wil je graag advies inwinnen wat het meest handig is voor jouw situatie? Schroom dan niet en neem contact op met FB LMS

Wat kan een student observer binnen een course?

Vrij weinig: ze kunnen content inzien, maar ze kunnen niet participeren in een course; e.g. geen assignments meer inleveren.

Zie hier voor de permission matrix.

Wat is de impact wanneer een student in een course wordt omgezet in een Student Observer?

Alle data is inzichtelijk voor docent en medewerkers, maar niet meer voor de student zelf. Hij/zij ziet alleen nog maar content items en heeft geen toegang meer tot grades of zijn/haar ingeleverd werk.

Dit kun je vergelijken met het sluiten van de course voor studenten. Wanneer er een end date is opgevoerd, kan de student ook niet meer bij zijn/haar grades en ingeleverd werk.

Wat is de impact m.b.t. de group / section enrollment wanneer de student wordt omgezet in Student Observer?

Geen. De student blijft ingeschreven in de betreffende groups/sections en blijft toegang behouden tot content die specfiek voor die group/section is released.

NB! Student verliest sowieso toegang tot grades en zijn/haar ingeleverd werk. Zie ook hierboven.

Hoe kan een student Student Observer worden in een course?

1. De student schrijft zichzelf in via Discover

Deze optie kan alleen voor courses gecreƫerd door de uSis-Brightspace koppeling. Wil je studenten Student Observer maken in een "manual" course, dan moet je altijd een enrollment verzoek indienen (optie 3).

  1. Stel de uSis course eerst open voor Discover
  2. Deel de link met studenten
  3. Studenten schrijven zichzelf in via Discover en worden Student Observer in de course.

Let op! Studenten die via Discover zichzelf inschrijven als student observer, kunnen zichzelf niet enrollen in groups. Daarnaast kunnen ze ook niet worden enrolled in een section. Dit betekent dat ze content items met Release Conditions voor groups/sections niet kunnen inzien. Is dit wel nodig? Overweeg dan om een enrollment verzoek in te dienen, ipv de Discover manier.

2. Een LMS Coordinator (light) verandert de rol van de student in een course

Deze optie kan alleen wanneer de student reeds is ingeschreven in de course.

Ga naar de Classlist van de course

Inbox - a.sahin@sea.leidenuniv.nl - Outlook
  1. Selecteer de betreffende student
  2. Klik op Enrolment
Inbox - a.sahin@sea.leidenuniv.nl - Outlook
  1. Selecteer voor deze student de rol Student Observer
  2. Klik hierna op save

All done!

3. Een LMS Coordinator dient een enrollment verzoek in bij FB LMS

Deze optie kan altijd :)!

Handig in situaties waar je:

  • 1 student wilt enrollen in 1 of meerdere courses als Student Observer
  • 1 student in meerdere courses wil veranderen in Student Observer
  • Een klein aantal studenten in 1 of meerdere courses wil veranderen in Student Observer.

Volg de reguliere procedure voor Bulk enrollment, maar vul in de kolom Role Student Observer in. Zie onderstaand format voor een voorbeeld.

3.1. Is het nodig om een aparte group enrollment verzoek aan te vragen wanneer de student al in de course staat met de role Student?

Nee. Wanneer de student als in de classlist staat en ook al in een group zit, is het alleen nodig om zijn/haar role in de course aan te passen. De group enrollment transformeert automatisch mee. De student blijft enrolled in de group waar hij/zij instond. Hetzelfde geldt voor sections.

3.2. Wat als ik een student, die nog niet in de course staat, ook in een group wil laten enrollen als Student Observer?

Dan kun je de procedure volgen zoals hier omschreven; enige aanpassing die is vereist, is de kolom Role. Voer hier Student Observer in.

Hoe zorg ik ervoor dat de student met Student Observer rechten geen toegang meer heeft tot de course?

Voorwaarde is dat er een End Date is ingevoerd voor de course en dat studenten met de Role Student dus al niet bij de course kunnen. Is er nog geen end date ingesteld, of ligt de end date in de toekomst? Dan heeft het veranderen van de rol ook geen zin.

4 opties denkbaar:

  1. Studenten schrijven zich via de Discover link weer uit (NB dit kan alleen voor uSis courses).
  2. Als LMS Coordinator zet je de role terug naar Student voor die ene student in die specifieke course
  3. Als LMS Coordinator dien je een bulk enrollment verzoek in, om de rollen van die studenten terug te veranderen naar student.
  4. Als LMS Coordinator zet je de course op inactive (NB Dan heeft ook de docent geen toegang meer)

NB Het klopt dat voor optie 1 de data van de student niet meer direct inzichtelijk is in de course. Maar als het goed is, heeft die student ook geen data, want hij/zij heeft nooit geparticipeerd in de course. Lees: de student heeft geen ingeleverd werk en/of grades.

Voor optie 2, 3 en 4 gaan we ervanuit dat de student eerst de Role Student had in de course, maar om specifieke redenen voor een periode Student Observer moest worden. We schrijven de student dus niet uit, maar veranderen zijn/haar rol weer terug naar Student, zodat zijn data inzichtelijk blijft binnen de course.

Previous Artikel Tips and Tricks Bulk Group Enrollment
Next Artikel User Provisioning