DLO

Publiceren: mediasite

Laatst gewijzigd op

Video's publiceren kan op verschillende manieren. In dit hoofdstuk gaan we specifiek in hoe je een video publiceert in Mediasite. Wil je een video publiceren op de videoportal? Zie het hoofdstuk  over het publiceren op de videoportal voor meer informatie. 

Dit hoofdstuk bespreekt de volgende onderwerpen:

https://weblectures.leidenuniv.nl/mediasite/manage

Publiceren in Mediasite

Je kunt op twee verschillende manieren video's publiceren in Mediasite. Met de optie Share kun je video's via een link delen. Wanneer je een video binnen mediasite zelf wilt  publiceren op bijvoorbeeld een Mediasite of Youtube kanaal. Dan kun je gebruik maken van de optie Publish.  Verder in dit hoofdstuk gaan we in op de verschillende mogelijkheden binnen deze twee opties. 

Share

Binnen de optie Share heb je drie mogelijkheden om een video te publiceren:

  • Link - door de link te delen, krijgt iedere gebruiker met of zonder UCLN-account toegang tot de video. Hier zitten riscio's aan verbonden. De link kan zonder het weten van de beheerder verspreid worden.
  • Embed - met een embed link kan je een video delen op een externe website.
  • LTI Embed Link - met een LTI embed link kan je direct publiceren op Brightspace. Deze optie is de meest veilige keuze.       

Publish

Met de optie Publish kun je video's delen op Youtube of publiceren naar een kanaal. In onderstaande casus wordt een handige methode besproken waarin een map gelinkt wordt aan een kanaal. 

Casus: een nieuwe map linken aan een kanaal

Wanneer je een map linkt aan een kanaal, krijgen gebruikers eenvoudig toegang tot een reeks opnames via een link. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor colleges. Alle opnames van colleges staan in een map die overzichtelijk toegankelijk zijn via een link. Daarnaast kan het eenvoudig overzicht bieden wanneer meerdere opnames worden gemaakt binnen een terugkerend evenement. 

Wanneer je een kanaal aanmaakt (voor meer informatie zie de Primer) kies je vervolgens bij Add Content to channel voor Automatically by Linking to Mediasite folder. Nu is de map gelinkt aan het kanaal.

Casus: een bestaande map linken aan een kanaal

Wanneer je een map linkt aan een kanaal, krijgen gebruikers eenvoudig toegang tot een reeks opnames via een link. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor colleges. Alle opnames van colleges staan in een map die overzichtelijk toegankelijk zijn via een link. Daarnaast kan het eenvoudig overzicht bieden wanneer meerdere opnames worden gemaakt binnen een terugkerend evenement. 

Om een map aan een kanaal te linken ga je naar Mediasite naar de desgewenste map. Bovenin bij Folder Options, kies je de optie Publish to Channel.

Nu komen alle opnames die gepubliceert worden in de map te staan op het kanaal. Het kanaal is eenvoudig toegankelijk via een link voor gebruikers. Voor meer informatie over indeling van mappen op Mediasite zie het bijhorende hoofdstuk

Casus: gebruik maken van een showcase

Een showcase is een handig middel in Mediasite om meerdere kanalen en opnames op een aantrekkelijke en overzichtelijke manier samen te brengen. Tot nu toe wordt het middel met name voor PR gerelateerde zaken gebruikt. Een voorbeeld is de webinar week gehouden in 2019. De showcase kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Een opleiding kan bijvoorbeeld, door middel van een showcase alle opnames van hoofd- en bijvakken geordend onderbrengen op één plek.

Om een showcase aan te maken ga je naar Publishing links in de tabel.

Kies Showcases link bovenin en klik op Add Showcase. Een apart tabblad wordt geopend. De aangeven opties hangen af van de doelstelling van de showcase. Hierdoor kun je de showcase aanpassen aan de hand van het beoogde doel. 

Previous Artikel Mediasite: indeling mappen
Next Artikel Publiceren: videoportal