DLO

Closed Captions

Laatst gewijzigd op

Om de digitale toegankelijkheid te bevorderen heeft de Europese Unie sinds 2020 verplicht gesteld video's te ondertitelen. Uit onderzoek blijkt dat naast het bevorderen van drempelloos studeren, closed captions ook algemene leerprocessen bevorderen. Daarom wil de Universiteit Leiden dat alle publieke video's voorzien worden van closed captions. 

Dit hoofdstuk bespreekt de volgende onderwerpen:


Zie de handleiding "Captions Maken" voor meer informatie over hoe je captions aanmaakt.

Wat zijn captions?

Bij closed captions denk je misschien aan ondertiteling. Ondanks de vele overeenkomsten is er toch een wezenlijk verschil. Een ondertiteling is vaak een vertaling, waarbij wordt uitgegaan van een horend publiek. Closed captions zijn tekstbeschrijvingen van de gesproken audio, ontwikkeld ter ondersteuning voor doven en slechthorenden. 

Wanneer gebruik ik captions?

Om de digitale toegankelijkheid zo veel mogelijk te garanderen, moeten alle publieke video's van de Universiteit Leiden worden voorzien van closed captions. Onder "publiek" vallen alle video's die op de website van de Universiteit Leiden staan. 

Wie kan captions aanvragen?

Iedereen die content creëert mag closed captions aanvragen. In het geval van een publieke video is dit zelfs verplicht. Zie de handleiding "Captions Maken" voor meer informatie over hoe je captions aanmaakt.

Captions in het Engels zijn altijd beschikbaar. Aanvragen voor andere talen worden behandeld door FB Video. 

Casus: captions editen

In het algemeen zijn captions niet geheel accuraat. De accuratie hangt namelijk af van de articulatie en het spreektempo van de spreker. Daarom is het aan te raden om de captions handmatig na te lopen via het KMC. Overigens kunnen ook captions aangemaakt via Teams en Zoom bewerkt worden in KMC

Om captions te editen ga je naar het KMC. Kies de desbetreffende video en navigeer in de linker kolom naar captions.

Klik op de drie punten achter de caption file. Je kunt via twee opties de captions bewerken: Edit of Closed Captions Editor.

Met de optie "Edit" kun je het label, de taal, en het accuratie percentage van de captions aanpassen. Via de "Closed Captions Editor", kun je de captions gedetailleerder bewerken. Zo kun je bijvoorbeeld, sprekers toewijzen en vervangen of woorden bewerken. 

Casus: captions verwijderen in KMC

Via het KMC kun je captions verwijderen. Kies de desbetreffende video en navigeer in de linker kolom naar captions. 

Klik op de drie punten achter de caption file en kies delete.

De captions zijn nu verwijderd.

Previous Artikel Publiceren: videoportal
Next Artikel Casus: overdracht video's aan nieuwe medewerker